Groot stress onderzoek in NEMO

In het Nemo Science Museum hebben we in de kerstvakantie een groot onderzoek naar stress uitgevoerd. We begonnen het experiment met het bekijken van een filmpje waarin uitgelegd werd wat stress is. Er waren echter twee verschillende versies van dit filmpje. Er was een negatieve versie waarin uitgelegd werd wat stress is, dat het vervelend kan zijn en dat het ervoor kan zorgen dat je slechter gaat presteren. Er was ook een postitieve versie waarin uitgelegd werd dat stress ook nuttig is en positieve effecten kan hebben. Na het filmpje heeft iedereen dezelfde stressvolle computertaak gedaan.

We willen nu gaan onderzoeken of het hebben van een positief idee over stress ervoor zorgt dat je ook anders reageert op stress. Bij volwassenen is dat namelijk al gevonden, maar bij kinderen is dat nooit onderzocht. Dit gaan we doen door te kijken naar de reacties van het hart en stresshormoon bij beide groepen, maar ook door te kijken naar hoe stressvol beide groepen het doen van de taak vonden. We verwachten dat het hebben van een positief idee over stress ervoor zorgt dat je minder stress voelt en dat je lichaam een gezondere stress reactie heeft. De resultaten zullen laten zien of dat ook echt zo is en worden zomer 2017 verwacht.

In totaal hebben 318 bezoekers van Nemo meegedaan en de deelnemers waren erg enthousiast! We willen alle deelnemers graag bedanken!

Kijk voor meer info op: http://www.sciencelive.nl/onderzoeken/hoe-ga-je-om-met-stress.